sâmbătă, 10 martie 2012

Amareala

Amareala  Polygala amara

Descrierea speciei. Planta erbacee, vivace, care creste din abundenta prin padurile, pasunile si finetele din regiunile alpine si subalpine. In pamant are un rizom ramificat, brun-galbui la exterior, alburiu la interior, care se prelungeste cu o radacina groasa de aproximativ 1mm. In fiecare primavara din rizom iau nastere mai multe tulpini, lungi de 15-20 cm, avand cea mai mare parte a lungimii lor intinse pe suprafata pamantului. Prezinta frunze bazilare, dispuse in rozeta, eliptic ovate, iar pe tulpina frunze mai mari, mai alungite si mai inguste; ambele tipuri de frunze sunt glabre. Florile grupate in spice terminale de culoare albastra, uneori violeta, rosiatica sau alba sunt neregulate, cu caliciu format din 5 sepale, 3 exterioare mai mici si doua laterale petaloide mai mari, iar corola din 5 piese, petala anterioara fiind mai dezvoltate si cancava. Infloreste in lunile mai, iunie si iulie.
Produsul vegetal folosit. De la aceasta planta se recolteaza in scopuri medicinale atat planta intreaga ( Herba Polygalae cum radicibus ), cat si numai radacinile ( Radix Polygalae ) recoltate in mai sau iunie, in timpul infloririi. Ambele produse au gust puternic amar, ceea ce justifica si denumirea speciei.
Principii active: saponine triterpenice si salicilat de metil sub forma de glicozida.
Actiune farmacologica: excita secretiile si in special secretia bronsica.
Intrebuintari. Se foloseste sub forma de decoct 2% ca expectorant in bronsite si astm, administrandu-se in 5-6 reprize pe zi.

Niciun comentariu: