sâmbătă, 10 martie 2012

Armurariu

Armurariul-Silybum marianum

Descriere

Este o planta tepoasa, de pana la un metru inaltime, cu tulpini si frunze de un verde sters, cu flori rosietice, care fac niste seminte cu gust amarui.
Acest scaiete este printre cele mai utilizate plante medicinale din lume. In semintele sale se ascund substante cu o extraordinara actiune benefica asupra ficatului.
Armurariul este in prezent unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra afectiunilor hepatice, aflate in explozie in ultimul deceniu.
Armurariul este un anti-toxic puternic, ajutand organismul sa reziste celor mai puternice otravuri, de la ciupercile toxice, pana la gazele industriale sau metalele grele.

Armurariul (Silybum marianum) se gaseste numai în zonele calde, cum ar fi Dobrogea, Oltenia, sudul Moldovei si zona Subcarpatilor sudici, fiind o planta de cultura.

Istoric

Aceasta planta a fost utilizata de pe vremea lui Heronymus Bosch (1595), ea îsi dezvaluie puternicul efect curativ în afectiunile hepatobiliare în special, începând cu secolul XVIII-lea. Calitatile cu adevarat remarcabile ale fructelor (semintelor) acestei plante sunt acelea prin care principiile ei active ajuta din plin la regenerarea celulei hepatice si la eliminarea toxinelor de la acest nivel, fiind considerata una din cele mai puternice antihepatotoxice.
Numeroasele studii efectuate în Statele Unite au aratat ca flavonoidele, substanta activa prezenta în semintele de armurariu, favorizeaza regenerarea celulelor hepatice, cresc capacitatea organismului si, în special, a ficatului de a se apara de infectii, fapt ce conduce la folosirea cu rezultate foarte bune în tratamentele împotriva hepatitei virale, a hepatitei de tip A, B si C, organismului si, în special, în capacitatea ficatului de a se apara de infectii.
Este, recomandat si în tratarea icterelor si a insuficientei hepatice, unde silibinina, o alta substanta continuta de planta împiedica procesul de acumulare a toxinelor în ficat, favorizând activitatea celulelor hepatice si, nu în ultimul rând, la stimularea eliminarii compusilor toxici din celulele hepatice.
In tratarea dischineziei si litiazei biliare, cunoscându-se puternicul sau efect de stimulare a productiei de bila, favorizând eliberarea acesteia, împiedicând astfel acumularea de calculi la nivelul vezicii biliare, diminuând starile inflamatorii de la nivelul acesteia.In alcoolism, unde nu actioneaza asupra diminuarii dependentei fata de alcool, însa se cunosc actiunile sale asupra refacerii ficatului, sustinerea activitatii nervoase, ajutând chiar la recapatarea reflexelor si a cordonarii normale, reducâ nd tremurul membrelor si alte simptome de acest gen.Se cunosc si efectele benefice în intoxicatiile cu methanol, cu tetraclorura de carbon si cu metale grele, cum ar fi intoxicatiile cu plumb si mercur.

Actiune si boli

Cancerul
Zeci de studii, efectuate în ultimul timp, unele dintre ele finalizate sau altele în curs de derulare, arata ca semintele acestei plante sunt un inamic redutabil al acestei boli, de cele mai multe ori descoperita într-un stadiu mult prea avansat si neiertatoare. S-a descoperit ca principiile active ale acestei plante activeaza sistemul imunitar, favorizând neutralizarea radicalilor liberi din organism, reîntinerirea acestuia, precum si la procesul de înglobare si distrugere a celulelor canceroase. Studiile facute în rândul populatiilor mediteraneene si ale Asiei Centrale, unde aceasta planta este consumata în mod traditional, arata ca incidenta cancerului este de pâna la trei ori mai mica.
Ceaiul de armurariu este considerat de cercetatorii americani varianta cea mai putin indicata de a folosi armurariul, întrucât flavonoidele din compozitia sa se degradeaza puternic în contact cu apa fiarta.

Pentru a preveni cancerul: faceti la fiecare schimbare de anotimp o cura cu seminte de armurariu, consumand 4 lingurite de tinctura pe zi, vreme de trei saptamani. Aceasta planta activeaza sistemul imunitar (favorizand fagocitarea celulelor maligne), neutralizeaza radicalii liberi, reintinereste organismul. Studii facute in randul populatiilor mediteraneene si din Asia Centrala, unde aceasta planta este consumata in mod traditional, arata ca incidenta cancerului este de pana la trei ori mai mica la cei care consuma frecvent aceasta planta.

Combaterea efectelor adverse ale chimioterapiei - este un domeniu de maxima importanta pentru cei care recurg sau au recurs la medicatia de sinteza, pentru combaterea bolii canceroase. Semintele de armurariu (arata studiile facute in cateva spitale americane) sunt printre putinele remedii cunoscute care au eficienta dovedita in combaterea teribilelor efecte adverse ale citostaticelor. Un litru de infuzie combinata de armurariu, consumata zilnic vreme de 20 de zile, sustine activitatea hepatica, mentine capacitatea de lupta a sistemul imunitar si impiedica aparitia simptomelor neurologice, provocate de administrarea acestui tip de medicatie.

Indicatii:
- hepatita,
-ciroza hepatica,
-toxinfectie alimentara,
-coxartroza,
-reumatism,
-astenie,
-constipatie rebela,
-spasmofilie,
-leucemie,
-covalescenta dupa boli grave,
-boli degenerative,
-emanciere (slabire exagerata),
-sindrom de malabsortie,
-surmenaj intelectual (indicata mai ales studentilor în perioada examenelor),
-astenie,
-migrena,
-lipsa de vitalitate,
-oboseala marcata,
-depresie (plus un gram pulbere de sunatoare de 4 ori pe zi),
-boli ale splinei (plus siminoc si brustur cîte 2g. de 4 ori pe zi)

Pentru negi
În veruci (negi), papiloame si alte excrescente virusale tinctura din fructe zdrobite de armurariu (30% în alcool de 70° macerat 10 zile) se administreaza intern câte 10 pic. x 3 pe zi.
Extern se pun alternativ, toata noaptea comprese cu tinctura care se asociaza cu aplicarea de comprese înmuiate în suc proaspat de rostopasca (Chelidonium majus) si laptele câinelui (Euphorbia cyparissias) în cantitati egale.

Recoltare si pastrare

Fructele se recolteaza dimineata, pe soare, dupa caderea frunzelor prin taierea antodiilor. Se usuca in strat subtire pe coli de hartie in loc uscat si aerisit. Se depoziteaza in pungi de hartie.

Compozitia chimica

Compozitia chimica complexa a armurariului îi justifica efectele lui remarcabile. Astfel planta contine :
-saponozide si ulei volatil,
fructele contin
-similarina (de fapt 4 flavonoide silibina, silidianina, silimanina si silandrina),
-aminoacizi (l-cisteina, glicina, acidul l-glutamic, acidul d-l-2-amino-butiric, d-l-leucina, tiramina)
-lipide,
-acidul fumaric (acid specific plantei Fumaria officinalis - Fumarita - care este considerata un armonizator al functiilor biliare, un puternic purificator al organismului iar împreuna cu frasinul si angelica este considerat un foarte bun fitogeriatric - reantineritor -),
-polihidroxifenil cromone,
-amidon etc.

Mod de utilizare

Pulberea de armurariu
Se obtine prin macinare cu ajutorul râsnitei electrice, dupa care se va cerne printr-o sita. Având în vedere faptul ca substantele active se degradeaza, prin oxidare, este indicat ca aceasta sa fie preparata cu 5 - 10 minute înainte de a fi consumata. Daca procedeul vi se pare prea dificil, atunci este bine ca pulberea de armurariu sa fie pastrata într-un borcan închis ermetic, tinut la frigider, învelit într-o bucata de hârtie închisa la culoare, dar nu mai mult de cinci zile. Se recomanda administrarea unei lingurite rase de pulbere, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba 10 - 15 minute, dupa care se înghite cu apa.

Tinctura
Datorita faptului ca acest produs are cel mai lung timp de valabilitate, aproximativ doi ani, fara a-si pierde calitatile terapeutice, este considerata forma de administrare ideala.
Tinctura se prepara astfel: se pun într-un borcan 20 de linguri de pulbere de seminte de armurariu, care se acopera cu alcool de 50 de grade, amestecând continuu. Când întreaga masa de pulbere a fost acoperita, iar deasupra la aproximativ doua degete se observa un strat de alcool, se închide borcanul ermetic si se lasa la macerat pentru 14 zile. Dupa cele 14 zile, se strecoara printr-un tifon si se pune în sticlute mici, închise la culoare, urmând a se pastra maximum doi ani. Se recomanda folosirea acestei tincturi administrându-se câte o lingurita de tinctura de patru ori pe zi.

Infuzia combinata
Asa cum arata si denumirea, combina extractul rece cu extractul cald, ajutând astfel la conservarea principiilor active.
Aceasta se prepara astfel: o lingurita de pulbere de seminte de armurariu se lasa la macerat în 125 ml apa rece, de seara pâna dimineata, când urmeaza a se filtra, maceratul se pune deoparte, iar pulberea ramasa se opareste cu 125 ml apa clocotita, se acopera vasul aproximativ 20 de minute, dupa care se filtreaza si se combina cele doua solutii. Se recomanda consumarea a trei cani cu astfel de infuzie pe zi, cu un sfert de ora înainte de cele trei mese principale.

Cataplasma
Se amesteca doua-trei linguri de pulbere fin macinata din seminte de armurariu cu apa calduta pentru a se forma o pasta ce va fi aplicata extern pe locurile afectate.
Se asaza deasupra o bucata de tifon curat sau o pânza, care trebuie sa fie obligatoriu din fibre naturale, si se va lasa sa actioneze minimum trei ore. Aceasta cataplasma este indicata a se folosi de catre bolnavii de psoriazis.
Suplimentar se recomanda urmarea unei cure interne, de dezintoxicare, prin administrarea de patru lingurite de tinctura pe zi. Acelasi procedeu de aplicare a cataplasmelor este recomandata în tratarea cancerului de piele, în care se recomanda aplicarea unei cataplasme la doua zile, pe zona afectata.

Cancerul de prostata si hepatic - sunt cele doua localizari ale bolii canceroase, în care a fost verificata clinic actiunea favorabila a semintelor de armurariu sau a silimarinei.
De asemenea, este recomandata aceasta cura si în cancerul pulmonar, de sân, ovarian, precum si în cancerul intestinului gros. În toate aceste afectiuni se recomanda administrarea unei lingurite de pulbere de seminte de armurariu de patru ori pe zi, în cure de 15 zile, cu 10 zile pauza.
Pentru a combate efectele nocive ale chimioterapiei, se recomanda ca, zilnic, timp de 20 de zile, sa se consume infuzia combinata, constând în consumarea unui litru de infuzie pe parcursul unei zile.

Pentru tratarea insuficientei hepatice si a icterelor se recomanda consumarea zilnic, timp de 14 zile, a jumatate de litru de infuzie combinata, urmata de o saptamâna de pauza.
Este, de asemenea, indicat ca orice persoana sanatoasa sa faca de patru ori pe an o cura de trei saptamâni în care sa ia câte o lingurita de pulbere de seminte de armurariu, de patru ori pe zi, sau prin administrarea unei lingurite de tinctura de armurariu de patru ori pe zi.

Maceratul se realizeaza adaugând la 500 ml. apa de izvor sau apa distilata 3 lg. cu vîrf de pulbere din fructe. Se acopera si se lasa sa se macereze o noapte. Dimineata se strecoara si se consuma rece pentru cei cu o constitutie fierbinte.
Pentru convalescenti mai întîi se încalzeste apoi se stecoara într-un termos pentru a se pastra caldut pe tot timpul zilei.
Maceratul nu se tine de pe o zi pe alta.
Pulberea de fructe indiferent de folosire nu se prepara pentru mai mult de o saptamîna de zile.

Ceaiul
Ceai pentru afectiuni hepatice
Intr-un litru de apa clocotita se pun 2-3 linguri de fructe de armurariu (Silybum marianum) macinate si se fierb 2-3 minute. Dupa ce, prin racire, lichidul ajunge la temperatura camerei, se adauga patru linguri de miere de salcim.
Silimarina din armurariu are un deosebit efect hepatoprotector, iar componentele mierii de salcim, in special glucoza si fructoza, sint elemente nutritive importante, regenerante, care maresc rezervele de glicogen din ficat. Se bea intreaga cantitate fractionata pe parcursul unei zile, cu o ora inainte si dupa mesele principale. Cura se tine 20 de zile, cu 10 zile de pauza, timp de trei luni.

Retete

Regenerator hepatic:
- 1kg miere de albine zaharisita (dupa zaharisire mierea se alcalinizeaza putînd astfel fi consumata si de catre cei ce au afectiuni stomacale)
- 150g. pulbere din fructe de armurariu
- 200g. pulbere din fructe de catina
- 300g. pulbere din polen apicol
- 100g. propolis apicol razuit

Se pun într-un vas si se amesteca pîna la completa omogenizare. Optional se poate tine la frigider.

Administrare.
Dimineata si la prînz câte o lingura cu 30 min. înainte de masa.

Efecte remarcabile.
- normalizarea metabolismului pe multipele planuri,
- cresterea focului digestiv si mental,
- detoxifieera puternica a ficatului cu armonizarea globala a functiei lui,
- asimilarea armonioasa a principilor nutritive si vitale din alimente,
- o mai buna absorbtie a oxigenului din aer,
- întarirea sistemului imunitar.
- la nivel mental apare o mai buna stare de focalizare si patrundere mentala, discernamînt între ceea ce trebuie sa facem si ceea ce nu trebuie sa facem (discernamîntul spiritual)
Toate aceste efecte se manifesta pe fondul unei stari mentale de calm si seninatate, de împacare cu Sine si în Sine.

Pentru boli hepatice
Se indica urmatorul amestec de plante: sulfina, armurariu, catina alba, anghinare, cimisir (1/4), rostopasca, (1/2).
Plantele combinate în parti egale cu exceptia precizarilor, se fac pulbere si se vor lua sublingual cîte 4g. de 4 ori pe zi pe stomacul gol. Dupa 15 min. se înghit cu putina apa.
Plantele se iau pîna la vindecare.

Pentru purificarea ficatului si eliminarea grasimilor.
Aceasta cura se face înaintea orcarui alt procedeu terapeutic ce actioneaza asupra ficatului. Se stie ca primul lucru pe care vrem sa îl facem atunci cînd ceva este în neregula este sa facem mai întâi ordine si sa curatam zona în care vrem sa actionam. Acesta cura purifica ficatul si îl pregateste astfel pentru terapia de refacere si apoi pentru cea de tonifiere.
La 400 g pasta de argila (argila se înmoaie cu apa de izvor) se adauga 50g pulbere din fructe de armurariu, 50g. pulbere din radacina de brusture 50g. pulbere din frunze de anghinare, 5g. pulbere din frunze de marul lupului (atentie aceasta planta nu se supradozeaza) si 30ml. tinctura de propolis concentratie de 30%. Se lasa o zi descoperit si se mesteca cît mai des în sens invers acelor de ceasornic, pentru volatilizarea alcoolului. Se acopera si se tine la frigider.
Aceasta cura cu pasta de argila se realizeaza timp de 21 de zile. Primele 7 zile se va consuma apa de argila si urmatoarele 14 zile se va consuma laptele de argila.

Apa de argila:
- Se prepara punînd cîte o lingurita plina cu pasta de argila într-un pahar cu 150 ml apa de izvor, se amesteca si se lasa o noapte.
Se va consuma dimineata cu o jumatate de ora înainte de masa, fara ca lichidul sa se agite.

Laptele de argila:
- Se prepara identic cu apa de argila dar dimineata se va agita continutul cu 30-40 de secunde înainte de a fi consumat.

Observatii

Armurariul nu se recomanda femeilor insarcinate!


Niciun comentariu: