luni, 12 martie 2012

Cătina albă

Cătina albă- Hippophae
rhamnoides Fam. Elaegnaceae.

Denumiri populare- cătina
cenuşie, cătina de râu.

Descriere- este un arbust alburiu, foarte ramificat şi spinos, care creşte la noi începând din nisipurile şi pietrişurile litoralului până în regiunile muntoase, alcătuind, uneori crânguri şi tufişuri destul de dese şi întinse. Pe ramuri se observă prezenţa de numeroase frunze întregi,
liniar lanceolate, de culoare verde-cenuşie pe faţa superioară şi albicios argintie pe cea inferioară. Florile, dioice, sunt de culoare galben-ruginiu, mici şi apar înaintea frunzelor.
Cele macule, sesile, au 2 sepale şi 4 stamine, iar cele femele sunt scurt pediculate şi cu 2 sepale. Fructele sunt ovoide sau globuloase, lungi de 5-10 mm şi late de 4-8 mm şi grupate mai multe la un loc, de culoare verde la
început şi galben portocalie la complecta lor maturitate.
Este un arbust foarte puţin pretenţios la condiţiile de sol sau de precipitaţii. Este mare iubitor de lumină şi creşte în general în locurile unde alte plante nu pot vegeta. Aşa că o vom găsi pe prundişuri, pe coaste de deal uscate şi erodate, pe terenuri sărăturoase, pe stâncării, dar şi în luncile râurilor. Are ramuri albicioase şi cu spini puternici.

Fructele se recoltează
imediat după coacere până la lăsarea primului ger. În stare crudă au un gust acru-astringent, iar coapte mai plăcut.

În terapeutică se foloseşte în principal fructul Hippophae fructus care se recoltează din august până la primul îngheţ. În principal se folosesc fructele care sunt o adevărată farmacie, conţinând toate vitaminele şi mineralele necesare organismului uman. Foarte puţini însă ştiu că şi alte părţi ale plantei au proprietăţi terapeutice deosebite. De pildă scoarţa de pe ramuri are efecte antiseptice, astringente şi remineralizante foarte puternice, în timp ce rădăcinile sunt un antibiotic şi un stimulent
imunitar extraordinar.

Compoziţie chimică: fructele au foarte
multe vitamine- B1, B2, C, acid folic, acid nicotinic, fitosteroli, izoramnetol, acizi graşi, inozitol, ulei esenţial, pigmenţi carotidieni.

Acţiune farmaceutică: în primul rând este o sursă naturală de vitamine fiind declarat drept un polivitaminic natural. Se asemenea are o serie de minerale fiind indicat celor cu
demineralizări. Ajută de asemenea la vindecarea ulcerului, infecţiilor urinare şi multor altor boli. Este un energizant puternic, care dă rezultate rapide în recuperarea energiei după efort fizic şi intelectul. Scade durata de convalescenţă după boală.

Preparatele din cătină albă, asociate cu orice alt medicament, îi măresc acestuia considerabil efectul, scăzând totodată acţiunea negativă a medicamentelor de sinteză. Cătina este radioprotectoare, fotoprotectoare (protecţie pentru plajă), cicatrizant puternic. Are efect pozitiv în cazul proastei circulaţii periferice. Având efect imunomodulator, se recomandă în cancer şi HIV 9SIDA). E bună în
malnutriţie, în boli fiziologice.

Atenţie! Cătina albă nu se recomandă a fi utilizată de bolnavii cu colecistită acută, pancreatită sau diaree cronică. De asemenea nici cei cu tensiune arterială oscilantă. Betacarotenul din compoziţia cătinei le creează probleme şi bolnavilor cu astmă bronşic. Este mai excitantă ca şi cafeaua naturală.

Se poate folosi la următoarele
afecţiuni: afecţiuni dermatologice, afecţiuni oculare, afecţiuni renale, afte bucale, anemie, arsuri, avitaminoze, bolile ficatului, bronşite, cancer, colite de fermentaţie, convalescenţă, diaree, eczeme, febră, gripă, hemoragii, hemoroizi, impotenţă, imunitate scăzută, infecţii ale căilor urinare, litiaze biliare şi renale, mâncărimi de piele, migrene, nefrite, oboseală fizică şi psihică, plăgi, răceli, reumatism, sarcină, sterilitate la femei, ulceraţii, ulcer gastric şi duodenal, urticarii.

Mod de folosire:

Fructe:

-Fructe zdrobite- pentru cei care nu au dinţi buni, fructele de cătină se pot zdrobi cu furculiţa într-o
farfurie, până se transformă într-un terci. Se adaugă zahăr sau miere (după gust), amestecând bine de tot. Se lasă 30 de minute. Se amestecă din nou, apoi se consumă ca atare, amestecând bine, pentru a fărâmiţa şi cojile şi seminţele. Ingerarea complectă a fructelor este ideală pentru că nu se pierde nici una dintre comorile de substanţe pe care le conţin.

-Cătina uscată- se aşează boabele de cătină pe o tavă. Se încinge bine cuptorul, se dă la maximum, se bagă fructele pentru a suporta un şoc termic scurt de 100

Niciun comentariu: