marți, 13 martie 2012

Chimenul


(Cuminum cyminum) este o planta anuala din familia umbeliferelor, originara din Asia occidentala (Turkistan si Egipt). In prezent, chimenul este cultivat si in Europa si este folosit mai mult pentru condimentarea alimentelor. Semintele de chimen au un miros si gust puternic. Intregi sau maruntite, acestea sunt utilizate ca mirodenie in diverse feluri de paine, in special in painea de secara, in branzeturi, in produsele din carne, in supele si cremele de legume. Dar au si proprietati terapeutice semintele de chimen

Beneficiile chimenului

- Estompeaza durerile de burta.
- Trateaza eczemele.
- Uleiul esential din seminte de chimen activeaza glandele salivare.
- Semintele de chimen actioneaza ca un laxativ natural.
- Semintele de chimen au un efect linistitor.
- Chimenul amelioreaza greturile.
- Chimenul creste metabolismul.
- Reechilibreaza flora intestinala.
- Creste apetitul.
- Favorizeaza circulatia cerebrala.
- Intareste imunitatea.

Vitaminele si minerale pe care le contine chimenul

Vitaminele prezente in chimen, cu ponderea cea mai mare sunt retinolul, B3 sau niacina 3600 mg, vitamina E 25 mg, vitamina C 21 mg si vitamina B9 sau acidul folic, in valoare de 10 mcg.

Raportat la 100 de grame, continutul de minerale principale al chimenului se compune din: fier ( 16.200 de mg), zinc (5.500 de mg) si potasiu (1351 de mg).

 Proprietati terapeutice

- Combate inflamatiile intestinale.
- Calmeaza durerile de stomac.
- Fluidifica secretiile bronsice.
- Are efecte benefice asupra bolilor de inima.

Niciun comentariu: