duminică, 11 martie 2012

Brânduşa de toamnă

Cercetătorii britanici au descoperit calitatea curativă anti-cancer a brânduşei de toamnă, Colchicum autumnale.


Cercetătorii din Marea Britanie cred că au descoperit o modalitate de a utiliza un extract dintr-o floare pentru distrugerea celulelor canceroase.
O echipă de cercetare a utilizat brânduşa de toamnă drept sursă pentru un nou medicament ce nu are efecte secundare asupra celulelor sănătoase, transmite BBC, citat de Rador.

Proprietăţile curative ale Colchicum autumnale au fost cunoscute de secole, apărând în manualele medicale din Egiptului antic. O calitate esenţială a plantei este toxicitatea ei, un aspect pe care savanţii de la Universitatea Bradford îl consideră eficient în distrugerea celulelor canceroase.
Echipa de cercetători susţine că a dezvoltat o metodă unică de administrare. Acest lucru înseamnă că medicamentul devine activ doar în prezenţa unei substanţe emise de tumori şi, spre deosebire de tratamentele deja existente, tratamentul nu distruge ţesutul sănătos.
De la brânduşa de toamnă se utilizează numai seminţele, recol­tate la deplina lor maturitate, pentru extragerea alcaloizilor activ-tera­peu­tici (colchicina), cu acţiune farmaco­logică an­tigutoasă şi anticanceroasă. Planta mai conţine acid salicilic, acid benzoic, ulei gras, fito­sterol, zaharoză şi tanin. Brânduşa este toxică atât în stare verde, cât şi uscată. Prepararea produselor ce conţin extract de brânduşă de toamnă se face numai de către industria farmaceutică şi se administrează conform prospectului sau la recomandarea medicului. Intern, planta este indicată în tratamentul gutei, în boli reumatismale, psoriazis, sclerodermie, ascită şi în tumori maligne.
Terapia cu brânduşe de toamnă este contraindicată în sarcină, în insuficienţă hepatică şi renală şi vârstnicilor .

Remediu excelent pentru gută
Această afecţiune apare în multe cazuri în urma unei diete bogate în carne (mai ales organe), care sporeşte cantitatea de acid uric în organism. Seminţele de brânduşă de toamnă sunt considerate un remediu foarte bun în tratarea acestei afecţiuni datorită efectului lor diuretic, care contribuie la eliminarea acidului uric şi la atenuarea durerilor. Ceaiul se obţine dintr-o linguriţă de seminţe care se fierb în 500 ml de apă timp de două minute. Prima ceaşcă de ceai se bea dimineaţa, iar cantitatea rămasă se consumă pe parcursul zilei. În acest caz nu există o anumită durată de administrare, tratamentul putând fi urmat până la atenuarea simptomelor. Este indicată şi terapia cu tinctură procurată de la PLAFAR, care se administrează dimineaţa, după micul dejun. Într-o ceşcuţă cu 100 ml de apă se adaugă o linguriţă de tinctură. Terapeutul este cel care va stabili dacă leacul poate fi luat mai mult de 20 de zile.
Cicatrizează rănile
Pentru că are efecte cicatrizante, ceaiul din seminţe de brânduşă de toamnă grăbeşte vindecarea rănilor. În acest caz, se prepară un decoct dintr-o linguriţă de seminţe care se fierb cinci minute în 300 ml de apă. Când ceaiul se mai răceşte, se umezeşte o pânză de bumbac cu decoct şi se aplică pe locul afectat. Tratamentul se face zilnic, până la vindecarea rănilor.
Combate reumatismul
Se fierbe o linguriţă de seminţe de brânduşă în 250 ml de apă, zece minute. Decoctul cald se foloseşte pentru compresele care se aplică local, mai ales seara. Această terapie are efect antiinflamator şi analgezic şi trebuie urmată timp de o lună. În acest interval, trebuie respectat cu stricteţe regimul alimentar indicat de medic. În acest mod, terapia va avea eficienţă maximă.

Niciun comentariu: